Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Csülök pékné módra recept Kedvelt receptek
Fogás: főétel, Alkalom: vasárnapi ebéd, Elkészítési idő: több mint 3 óra, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 4 főre
» 1,5-2 kg sertéscsülök
» 0,5 kg vöröshagyma
» 1,8 kg burgonya
» 4 gerezd fokhagyma
» só
» őrölt fekete bors,majoránna,töröttpaprika
» Szalonna
» zsír
» 1.2 dl sör
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

A csülköt jól megmosom, majd mély lábosba teszem, és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Jól megsózom, hogy a főzés során beszívja. Felforralom, majd lassú tűzön 1 illetve 1,5 óráig főzöm.
Hagyom egy kicsit kihűlni, majd ha már olyan hőmérsékletű, akkor kicsontozom (ha jó, akkor szinte magától elválik a csonttól). Egyenletes darabokra vágom.
Miközben a csülök még fő, addig a burgonyát megpucolom, és k.b. kis ujjnyi vastag karikákra vágom. A hagymát is megpucolom, félbevágom, majd a feleket vastagabb szeletekre vágom. A fokhagymát is megtisztítom, apróra vágom, vagy fokhagymanyomón áttöröm. Egy nagyobb tálba teszem a hagymát és a burgonyát.
A sertés zsírt kicsit megolvasztom, annyira, hogy össze lehessen keverni a fűszerekkel. Ízlés szerint fűszerezem borssal, sóval, majorannával és pirospaprikával. Miután jól elkevertem a folyékony zsírt a fűszerekkel, ráöntöm a hagymával elkevert burgonyára, és jól összerázom, hogy mindenhová jusson a fűszeres zsírból. Pataki tálba halmozom a fűszeres/hagymás burgonyát.
Erre egyenletesen rárakom a csülök darabokat, és rászórom a fokhagyma felét. Végül abból a vízből, amiben a csülök főtt, k.b. 1 dl-t aláöntök, és aláöntöm a sört is. Rárakom a Pataki tál tetejét, és hideg sütőbe helyezem. Ezután k.b 1 órát sütöm.
Az 1 óra elteltével megnézem, megpuhult-e annyira, hogy elkezdhessem a pirítást. Ha igen, akkor leveszem a Pataki tál fedelét, rárakom a szalonna szeleteket, és a fokhagyma másik felét is rászórom, majd további 40-55 percig sütöm fedő nélkül.
Megjegyzés / tipp:

Mint minden kerámia sütőedényt a Pataki tálat is árztassuk be sütés előtt 1 órára hidegvízbe.

Köretnek még kiváló hozzá egy adag mézes vörösboros párolt káposzta.

Szóval a holnaptól diétázók figyelmébe melegen ajánlom.
1 komment 30 ember kedveli gzax
2011.12.21 18:10
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
foci46 2012.01.23. 11:32 (#1)
Jövő hétvégén megcsinálom, aztán beszámolok róla.
Címkék
főzés során, kicsit kihűlni, burgonyát megpucolom, feleket vastagabb, nagyobb tálba, sertés zsírt, folyékony zsírt, hagymával elkevert, fűszeres zsírból, csülök darabokat, fokhagyma felét, csülök főtt, szalonna szeleteket, fokhagyma másik, adag mézes, holnaptól diétázók, fokhagymanyomón, pirospaprikával, töröttpaprika, elkezdhessem, megolvasztom, egyenletesen, hőmérsékletű, megtisztítom, sertéscsülök, majorannával, Felforralom, fűszerekkel, fűszerekkel, kicsontozom, vöröshagyma, figyelmébe, félbevágom, burgonyára, Egyenletes, megpucolom, összerázom, elkevertem, fűszerezem, mindenhová, elteltével, szeletekre, sertéscsülök, vöröshagyma, burgonya, gerezd fokhagyma, Szalonna, zsír,
Retrosüti
0 komment 5 ember kedveli
Olaszos csirkecombok
0 komment 2 ember kedveli
Dunahullám
0 komment 4 ember kedveli
Csalamádé saját levében télire
0 komment 8 ember kedveli
Töltött kacsasült...
0 komment 6 ember kedveli
Banános kalács
0 komment 1 ember kedveli
Snidlinges sajtleves...
0 komment 4 ember kedveli
Gyors egyszerű sajtos pogácsa
0 komment 28 ember kedveli
Mákosguba
1 komment 5 ember kedveli
Sonkás kifli
0 komment 4 ember kedveli
Sztracsatella sütés nélkül
1 komment 27 ember kedveli
Szilvás lepény
0 komment 1 ember kedveli
Melengető téli tea
0 komment 8 ember kedveli
Lusta asszony töpörtyűs pogácsája
0 komment 20 ember kedveli
Édesköményes paradicsomleves .
0 komment 1 ember kedveli
Csokis kalács
0 komment 11 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2022 TVN.HU Kft.