Fogás: főétel, Alkalom: vasárnapi ebéd, Elkészítési idő: több mint 3 óra, Nehézségi szint: közepes
|
|
|
|
|
|
Elkészítés:
|
A csülköt jól megmosom, majd mély lábosba teszem, és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Jól megsózom, hogy a főzés során beszívja. Felforralom, majd lassú tűzön 1 illetve 1,5 óráig főzöm.
Hagyom egy kicsit kihűlni, majd ha már olyan hőmérsékletű, akkor kicsontozom (ha jó, akkor szinte magától elválik a csonttól). Egyenletes darabokra vágom.
Miközben a csülök még fő, addig a burgonyát megpucolom, és k.b. kis ujjnyi vastag karikákra vágom. A hagymát is megpucolom, félbevágom, majd a feleket vastagabb szeletekre vágom. A fokhagymát is megtisztítom, apróra vágom, vagy fokhagymanyomón áttöröm. Egy nagyobb tálba teszem a hagymát és a burgonyát.
A sertés zsírt kicsit megolvasztom, annyira, hogy össze lehessen keverni a fűszerekkel. Ízlés szerint fűszerezem borssal, sóval, majorannával és pirospaprikával. Miután jól elkevertem a folyékony zsírt a fűszerekkel, ráöntöm a hagymával elkevert burgonyára, és jól összerázom, hogy mindenhová jusson a fűszeres zsírból. Pataki tálba halmozom a fűszeres/hagymás burgonyát.
Erre egyenletesen rárakom a csülök darabokat, és rászórom a fokhagyma felét. Végül abból a vízből, amiben a csülök főtt, k.b. 1 dl-t aláöntök, és aláöntöm a sört is. Rárakom a Pataki tál tetejét, és hideg sütőbe helyezem. Ezután k.b 1 órát sütöm.
Az 1 óra elteltével megnézem, megpuhult-e annyira, hogy elkezdhessem a pirítást. Ha igen, akkor leveszem a Pataki tál fedelét, rárakom a szalonna szeleteket, és a fokhagyma másik felét is rászórom, majd további 40-55 percig sütöm fedő nélkül.
|
|
|
Megjegyzés / tipp:
|
Mint minden kerámia sütőedényt a Pataki tálat is árztassuk be sütés előtt 1 órára hidegvízbe.
Köretnek még kiváló hozzá egy adag mézes vörösboros párolt káposzta.
Szóval a holnaptól diétázók figyelmébe melegen ajánlom.
|
|
|
|
1 komment
|
30 ember kedveli
|
gzax
2011.12.21 18:10
|
|
|
|
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet: |
         
|
|
|
foci46 |
2012.01.23. 11:32 (#1) |
|
 |
Jövő hétvégén megcsinálom, aztán beszámolok róla. |
| |
|
|
|
főzés során, kicsit kihűlni, burgonyát megpucolom, feleket vastagabb, nagyobb tálba, sertés zsírt, folyékony zsírt, hagymával elkevert, fűszeres zsírból, csülök darabokat, fokhagyma felét, csülök főtt, szalonna szeleteket, fokhagyma másik, adag mézes, holnaptól diétázók, fokhagymanyomón, pirospaprikával, töröttpaprika, elkezdhessem, megolvasztom, egyenletesen, hőmérsékletű, megtisztítom, sertéscsülök, majorannával, Felforralom, fűszerekkel, fűszerekkel, kicsontozom, vöröshagyma, figyelmébe, félbevágom, burgonyára, Egyenletes, megpucolom, összerázom, elkevertem, fűszerezem, mindenhová, elteltével, szeletekre, sertéscsülök, vöröshagyma, burgonya, gerezd fokhagyma, Szalonna, zsír,
|
|
|
|
|