Fogás: desszert, Alkalom: karácsony, Elkészítési idő: 60 perc, Nehézségi szint: közepes
|
|
|
|
|
|
Elkészítés:
|
Rétes - alaptészta
Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt
6 dkg vaj vagy zsír
3-3,5 dl langyos víz
1 evőkanál DXN Vinaigrette ecet
1 kávéskanál só
1 db tojás
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, deszkára vagy keverőtálba tesszük, a közepébe lyukat mélyítünk. A vajat beletesszük és elmorzsoljuk. A langyos vízben feloldjuk a sót és a DXN Vinaigrette ecetet, ezt is a mélyedésbe öntjük. Sima, hólyagos tésztát gyúrunk (nem 5 perc, legalább 20). Cipót formázunk belőle, és vékonyan megkenjük a tetejét olvasztott zsírral, majd letakarva pihentetjük. Az asztalt abrosszal letakarjuk, kicsit lisztezzük és a közepére helyezzük a tésztát. Az elején még nyújtófával vagy kézzel szétlapítgatjuk, majd kézfejjel az asztal szélei felé húzogatjuk. Ha már lelóg az asztalról, a maradékot egy éles késsel levágjuk, kicsit hagyjuk szikkadni, majd megkenjük olvasztott zsírral és töltjük. Ha kész, az abrosz segítségével feltekerjük.
Megjegyzés:
Ne csavarjuk, hanem lazán dobjuk mindig tovább a tölteléket, ettől lesz leveles.
Tökös-mákos rétes
Hozzávalók a töltelékhez:
1 kg sütőtök,
20 dkg mák,
10 dkg kristálycukor,
5 dkg zsemlemorzsa,
5 dkg mazsolaszőlő,
5 g őrölt fahéj,
1 dl tej,
1 dl tejszín,
1 db citrom,
reszelt citromhéj
1 dl olaj,
porcukor a szóráshoz.
Elkészítés:
Olajjal - a gyümölcsös réteseket olvasztott vajjal - meglocsoljuk, zsemlemorzsával megszórjuk, majd elterítjük rajta a tej, tejszín, reszelt citromhéj, cukor, mazsola, őrölt mák és gyalult tök felfőzött és kihűtött keverékét, végezetül meghintjük az őrölt fahéjjal. A szalvétával felcsavarjuk a rétest, és olajozott sütőlapra tesszük - a tetejét is olajjal vagy olvasztott vajjal meglocsolva - 180-190°C-os sütőben pirosra-barnára sütjük.
|
|
|
Megjegyzés / tipp:
|
Úgy is készíthetjük, hogy rétegezzük a tölteléket, ekkor azonban a gyalult tököt citromlében tartva és kinyomkodva szórjuk a felfőzött, és ízesített mákra.
|
|
|
|
0 komment
|
1 ember kedveli
|
icabanya
2013.10.10 00:52
|
|
|
|
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet: |
|
|
|
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét! |
|
|
|
lisztet átszitáljuk, közepébe lyukat, vajat beletesszük, langyos vízben, mélyedésbe öntjük, tetejét olvasztott, asztalt abrosszal, közepére helyezzük, asztal szélei, éles késsel, abrosz segítségével, gyümölcsös réteseket, őrölt fahéjjal, szalvétával felcsavarjuk, gyalult tököt, zsemlemorzsával, szétlapítgatjuk, kristálycukor, kristálycukor, mazsolaszőlő, zsemlemorzsa, készíthetjük, segítségével, felcsavarjuk, meglocsoljuk, zsemlemorzsa, elmorzsoljuk, mazsolaszőlő, Töltelékhez, átszitáljuk, beletesszük, meglocsolva, Vinaigrette, szalvétával, keverőtálba, kinyomkodva, Vinaigrette, feltekerjük, nyújtófával, citromlében, pihentetjük, Tésztához rétesliszt, vagy zsír, langyos, ecet, tojás, Töltelékhez sütőtök, kristálycukor, zsemlemorzsa, mazsolaszőlő, őrölt fahéj, tejszín, citrom, reszelt citromhéj, olaj, Szóráshoz porcukor,
|
|
|
|
|
Kovász
|
1 komment
|
19 ember kedveli
|
|
|
|
|
|