Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Kovász recept Kedvelt receptek
Fogás: egyéb, Alkalom: karácsony, Elkészítési idő: több mint 3 óra, Nehézségi szint: könnyű
Hozzávalók 1 főre
» 0-ás liszt
» víz
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

Mivel közelednek az ünnepi sütés főzések gondoltam leírom a kovász készítésének a módját. Az ezzel készült kenyér, sütemény ízletesebb mint az élesztővel készült társaik.

Hagyományos kovász:
A kezdéshez
4 evőkanál finomliszt 0-ás
kb. 4-5 evőkanál langyos víz kb: 25-30C°- os

Egy lefedhető tálkában(pl:éthordó) nokedli állagú tésztát keverek a lisztből és a vízből, majd lazán letakarva szobahőmérsékleten hagyom. Körülbelül 2-3 nap múlva, mikor buborékok keletkeztek a tetején, átkeverem, és hozzáadok további négy evőkanál lisztet és annyi vizet, hogy megint nokedli állagú tésztát kapjak. Ezt a műveletet 24 óránként további három alkalommal megismétlem, majd felhasználom, vagy hűtőben tárolom. Hosszabb tárolás (akár több hónapig is eltartható)esetén érdemes lehet csavaros üvegbe tenni.
Megjegyzés / tipp:

A hűtőben tárolt kovászt felhasználás előtt fel kell ébreszteni: azonos mennyiségű lisztet és vizet kell hozzáadni, majd néhány órát szobahőmérsékleten állni hagyni, hogy a tárolás alatt lelassult élesztőbaktériumok feléledjenek.
1 komment 19 ember kedveli gzax
2012.12.10 11:49
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
gzax 2012.12.27. 10:53 (#1)
A megjegyzés rovatból kifelejtettem:

Kerüljük, hogy fém tárgyal érintkezzen a kovász. Ne keverjük fém kanállal és ne tegyük fém edénybe. Ez azért fontos mert egyes fémek baktérium ölő hatásúak.
Persze kevesen vagyunk akik ezüst kanállal csinálják a kovászt de azért leírtam. Meg hát nem csak az ezüstnek van antibakteriális hatása. Így előfordulhat hogy az étkészlethez használt ötvözet is rendelkezik ilyen hatással. No meg az elektromos tulajdonságaik miatt sem célszerű.
Maradjunk a fakanálnál!

A keltészták típusától függően változik a hozzáadott kovász mennyisége.
25%-tól akár 50%-ig is elmehet. Az egyszerű kelt tésztától a rozsos nehéz tésztákig.
Címkék
ünnepi sütés, kovász készítésének, ezzel készült, élesztővel készült, lefedhető tálkában, hűtőben tárolt, tárolás alatt, felhasználom, felhasználás, feléledjenek, készítésének, keletkeztek, megismétlem, Hagyományos, ízletesebb, élesztővel, finomliszt, Körülbelül, alkalommal, közelednek, ébreszteni, mennyiségű, eltartható, hozzáadok, lelassult, kezdéshez, lefedhető, hozzáadni, műveletet, letakarva, buborékok, átkeverem, gondoltam, 0-ás liszt,
Csípős-pikáns csirkeszárnyak.
0 komment 14 ember kedveli
Rakott húsos padlizsán
0 komment 10 ember kedveli
Rákóczi túrós
0 komment 5 ember kedveli
Gesztenyetorta tejszínnel
0 komment 3 ember kedveli
Gombás ragu
0 komment 1 ember kedveli
Rántott zeller
0 komment 2 ember kedveli
Sült császáros gomba felfújt
0 komment 5 ember kedveli
Gombafasírt – melegen és hidegen
0 komment 17 ember kedveli
TÜKÖRTOJÁS VIRSLIVEL
0 komment 11 ember kedveli
Narancsos krém
0 komment 5 ember kedveli
Amerikai citromos szelet
1 komment 2 ember kedveli
Bakonyi csirkeragu
0 komment 6 ember kedveli
Vegiburger
0 komment 4 ember kedveli
Burgonya főzelék
0 komment 2 ember kedveli
Brassói tócsni !
1 komment 25 ember kedveli
Paradicsomos babsaláta
0 komment 2 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2024 TVN.HU Kft.