Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Kolbászos pompos recept Kedvelt receptek
Fogás: egyéb, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 150 perc, Nehézségi szint: könnyű
Hozzávalók 8 főre
» 2 tepsi pomposhoz
» 1,5 kg liszt
» 1,5 liter tej
» 7,5 dkg élesztő
» só
» 1 evőkanál kristálycukor
» 10 dkg olvasztott sertészsír
» 1 tojás
» 50 dkg füstölt kolbász
» 20 dkg füstölt szalonna
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

Egy liter langyos tejet tálba öntünk, adunk hozzá cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor megkelt, hozzátesszük a liszt nagy részét, az olvasztott zsírt, megsózzuk, és elkezdjük dagasztani. Közben apránként pótoljuk a lisztet, és ha szükséges, a langyos tejet. Se túl puha, se túl lágy tésztánk ne legyen. Jó alaposan kidolgozzuk a tésztát, és ha már elválik a táltól és a kezünktől is, akkor kilisztezzük az edény alját és oldalát, és abban egy órán át kelesztjük.
Közben a kolbászt vékony karikákra, a szalonnát kockákra vágjuk. Ezeket külön edényben, egy evőkanálnyi zsírban kicsit átsütjük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és négy gombócot készítünk belőle. Kicsit itt is pihentetjük. Két tepsit kikenünk zsírral.
A bucikat egyenként kisodorjuk. Az első lapot nyújtófa segítségével a tepsi aljába fektetjük. Kicsit felnyomkodjuk az oldalára is a tésztát, nehogy kifolyjon a kolbászzsír. Megrakjuk a kisült kolbász felével, kicsit a zsírjával is megöntözzük, majd befedjük a második lappal. Villával átszurkáljuk a tetejét, és még itt is kelesztjük.
A maradék két tésztát úgy készítjük el, mint a kalácsot. Egyenként kisodorjuk, rászórjuk a maradék kolbászdarabkákat és a sült szalonnát, majd kevés zsírral is meglocsoljuk. A tészta két oldalát felhajtjuk, és hosszában feltekerjük. A második tepsibe tesszük, a két rúd között kicsit zsírral megkenjük, nehogy összesüljenek. Mindegyik pompos tetejét felvert tojással átkenjük. Kicsit még pihentetjük, és előmelegített sütőben fél óra alatt megsütjük.
Megjegyzés / tipp:

Mint olvashatjátok, kétféleképpen készül. Van aki feltekeri, mint a kalácsot, és van aki kinyújtja tepsi nagyságra, és ráhelyezi töltés után a másik tésztát. Kinek mi a szimpatikus.
0 komment 5 ember kedveli mildiko50
2012.01.22 00:32
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
liter langyos, liszt nagy, olvasztott zsírt, langyos tejet, edény alját, kolbászt vékony, szalonnát kockákra, evőkanálnyi zsírban, megkelt tésztát, bucikat egyenként, első lapot, tepsi aljába, kisült kolbász, második lappal, maradék kolbászdarabkákat, sült szalonnát, második tepsibe, másik tésztát, belemorzsoljuk, kétféleképpen, kristálycukor, gyúródeszkára, előmelegített, összesüljenek, olvashatjátok, felnyomkodjuk, kilisztezzük, segítségével, átszurkáljuk, hozzátesszük, meglocsoljuk, pihentetjük, pihentetjük, evőkanálnyi, megöntözzük, kolbászzsír, feltekerjük, kidolgozzuk, szimpatikus, kisodorjuk, kelesztjük, kisodorjuk, dagasztani, olvasztott, tepsi pomposhoz, liszt, liter, élesztő, evőkanál kristálycukor, olvasztott sertészsír, tojás, füstölt kolbász, füstölt szalonna,
Tárkonyos-borsos tokány tarhonyával
0 komment 8 ember kedveli
Olasz rántotta
0 komment 1 ember kedveli
Túrós alagút
0 komment 6 ember kedveli
Sajtkrémmel töltött pogácsa
2 komment 15 ember kedveli
Baconos-tökmagos sütőtökkrémleves
0 komment 1 ember kedveli
Francia hagymaleves
0 komment 11 ember kedveli
Töltike
0 komment 1 ember kedveli
Meggyes piskóta.
0 komment 5 ember kedveli
Lucskos káposzta másképpen
1 komment 10 ember kedveli
Sertéspörkölt
0 komment 2 ember kedveli
Dinnyés süti
0 komment 4 ember kedveli
Citromos túrótorta
0 komment 5 ember kedveli
Teasütemény
0 komment 4 ember kedveli
Meggymártás citromlével
0 komment 2 ember kedveli
Csicseriborsó fasírt
0 komment 4 ember kedveli
Tejszínes - fokhagymás szelet burgonyával
0 komment 14 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2024 TVN.HU Kft.