Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Kovászos uborka recept Kedvelt receptek
Fogás: egyéb, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 45 perc, Nehézségi szint: könnyű
Hozzávalók 4 főre
» 2 kg ubi
» 2 csomag kapor
» 5-6 gerezd fokhagyma
» mustármag
» torma (ha épp van)
» kenyér befedni az üveg tetejét...
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

Tapasztalatom szerint, jobb 1 nagyobb üvegben készíteni,mint több kicsiben.
Uborkát, hibátlant, mossuk, két végét levágjuk, széltében bevagdossuk (2x3-szor)
Üveg (forróvizes fertőtlenítése után)az aljára tesszük a fűszereket, (nem kell túlzásba esni, - kapor, mustármag, fokhagyma, (bors egyáltalán nem kell bele, - elviszi az ízét másfelé - ubikat bele, nem túl szorosan, nem kell kenyér bele, csak majd a tetejére, -
Felforralt víz és só arány 1:1, de inkább kevesebb, (én csak ajánlom a rozmaringot, de e nélkül is finom lesz. A forralt lét langyosan öntöm az ubira. Most pl. hagymás kenyerem volt otthon, mindig megpirítom, elég erősen - nem elégetem - és azt teszem a tetejére. Előveszem a kötszert, és steril kötöző fátyollal, majd befőttes gumival lezárom. Ennyi. Langyosság kell és fény az ubinak. 3. napon kiöntöm az egészet egy nagy tálba, leszűröm a levet, picit szürkés-zöldesnek kell lenni, visszateszem a fokhagymát, a kaprot, - de ha már megerjedt, és szaga van, akkor nem - csak vissza az üvegbe, ha a víz ne lepi be, akkor forralok, hagyom kihűlni, és langyosan felöntöm.
Innen megy a hűtőbe. Az uborkák kb. legyenek egyforma vastagok, ha sárgák, az nem jó, a végük fonnyadt sem jó, szóval válogassunk bátran magunk a piacon..
Biztosan nagyon finom kovi ubi lesz ebből.....most csináltam, de mire időm lett, hogy elrakjam, rossz idő lett. de ettől sem kell kétségbe esni. Egy nagy kuktába langyos vizet tettem, bele az üveget, és egy lámpát tettem fölé. - vagyis kicsit "becsaptam" az ubikat. De ettől még kovászolódtak. Higgyétek el, nem kell semmi más bele, nem kell agyonfűszerezni, csak mert épp kaphatóak fűszerek, és sok só sem kell, mert visszájára fordul az egész. Olvastam sok jó receptet, amit irtatok, és úgy hiszem, a magyar háziasszonyok tudnak kovi ubit csinálni.... na, és a végén hűtés.... mert kb. 8 napig fogyasztható.... hát utána is, de már az nem olyan friss hatású.Jó étvágyat, - elrontani nem is lehet....Szerezzetek tapasztalatokat....
Megjegyzés / tipp:

Adtam tippeket, de ha én valami új dolgot készítek, min. 5-6 új receptet olvasok el, abból "gyúrom össze", mi lenne a családomnak a legmegfelelőbb. Ez is 1 tipp!
2 komment 6 ember kedveli fazekasmaria
2012.07.24 21:52
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
idppp 2016.12.08. 22:38 (#2)
Egyetértek az előttem szólóval, tényleg tele van a recept sületlenségekkel! Hogy lehet egy ilyen egyszerű savanyúságot ennyire elrontani! Mi a jó piros égnek kell az uborkákat összekaszabolni? Kovászolni való uborkát kell vásárolni, az teljes mértékben, mindenféle vagdosás nélkül is tökéletesen megérik minden részében!
scheva 2012.07.28. 09:38 (#1)
Jesszusom, mennyi butaság van ebben a receptben!
Pl: "Felforralt víz és só arány 1:1, de inkább kevesebb", aztán a kukta és lámpa....
Szóval, így semmiképpen nem ajánlatos kovászos uborkát készíteni.
Címkék
üveg tetejét, aljára tesszük, ízét másfelé, nagy tálba, végük fonnyadt, nagy kuktába, lámpát tettem, magyar háziasszonyok, végén hűtés, tapasztalatokat, agyonfűszerezni, legmegfelelőbb, fertőtlenítése, kovászolódtak, háziasszonyok, Tapasztalatom, visszateszem, fogyasztható, családomnak, Szerezzetek, rozmaringot, bevagdossuk, válogassunk, fűszereket, forróvizes, visszájára, Langyosság, fokhagymát, Felforralt, megpirítom, egyáltalán, Előveszem, langyosan, Higgyétek, fátyollal, csomag kapor, gerezd fokhagyma, mustármag, torma, kenyér befedni üveg tetejét,
Kolbászos-virslis paprikás krumpli
0 komment 3 ember kedveli
Sajtkrémes pogácsa
0 komment 8 ember kedveli
Kókuszos sütemény
0 komment 3 ember kedveli
Titkos epertorta
0 komment 6 ember kedveli
Tejszínes-spárgás penne.
0 komment 3 ember kedveli
Áfonyás mákos kocka
0 komment 1 ember kedveli
Tárkonyos húsgombóc leves
0 komment 5 ember kedveli
Madártej csokireszelékkel
0 komment 3 ember kedveli
Kókuszgolyó gyorsan
0 komment 4 ember kedveli
Mikrós Mini citromos-túrós szivacspuding
0 komment 5 ember kedveli
Bundázott karfiolgombóc
0 komment 3 ember kedveli
Téli zöldségleves daragaluskával
0 komment 1 ember kedveli
Busa pörkölt
1 komment 2 ember kedveli
Almás-sajtos göngyölt pulykamell
0 komment 5 ember kedveli
Csalamádé saját levében télire
0 komment 8 ember kedveli
Kovászolt töltött káposzta pulykahússal
0 komment 6 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2024 TVN.HU Kft.