Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Szalagos farsangi fánk recept Kedvelt receptek
Fogás: desszert, Alkalom: farsang, Elkészítési idő: 90 perc, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 7 főre
» 500 g búzaliszt (BL55)
» 200 ml tej (2,8%-os)
» 40 g élesztő
» 50 g porcukor
» 60 g olvasztott vaj
» 5 db tojássárgája
» olaj
» baracklekvár
» porcukor
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.
A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz.
Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára kb 30 perc alatt.
Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10 percig pihentessük!
Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk.
Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük - itt az idő persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idő is elég -, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat.
Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.
A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcáta szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.
Megjegyzés / tipp:

21 db fánkhoz kellenek ezek a mértékek.
0 komment 9 ember kedveli benyu1
2011.12.23 10:35
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
szalvétákkal fedett, serpenyőben olajat, edénybe tesszük, langyos tejet, élesztőt pedig, másik edénybe, lisztre öntsük, élesztős tejet, olvasztott vajat, tojások sárgáját, fakanállal keverjük, asztalra kivéve, tészta megkelt, maradék tésztát, fánkok közepét, forró olajban, első oldalukat, második lényeges, lyukas felét, másik oldalukra, fánk lebegjen, serpenyő aljára, kész fánkokat, szalvétával fedett, baracklekvárral, elvékonyítjuk, szalvétákkal, folyamatosan, tojássárgája, Előkészítünk, baracklekvár, megfordítjuk, megfordítjuk, vastagságúra, összegyúrjuk, kiszaggatjuk, pihentessük, szalvétával, porcukorral, serpenyőben, kiszúróval, maradjanak, olvasztott, kinyújtjuk, fakanállal, szaggassuk, gyorsabban, olvasztott, adagokban, leszórjuk, búzaliszt BL55, 28%-os, élesztő, porcukor, olvasztott, tojássárgája, olaj, baracklekvár, porcukor,
Máglyarakás
0 komment 8 ember kedveli
Aszalt paradicsomos sajtos tészta
0 komment 1 ember kedveli
Fűszeres töltött palacsinta
0 komment 2 ember kedveli
Ágica szelet
1 komment 15 ember kedveli
Saslik
0 komment 3 ember kedveli
Pikáns sonkás sertéscsíkok párolt rizzsel.
0 komment 1 ember kedveli
Almás pite
0 komment 6 ember kedveli
Citromos kalács
1 komment 3 ember kedveli
Gomba tejfölös-sajtos mártásban
0 komment 2 ember kedveli
Házi vanília fagyalt
0 komment 3 ember kedveli
Céklaleves gerslis húsgombóccal
0 komment 11 ember kedveli
Yorkshire pudding
0 komment 3 ember kedveli
Fűszeres csirkeszárnyak
0 komment 4 ember kedveli
Dekoratív meggyes.
1 komment 4 ember kedveli
Spárgás pulykamell
0 komment 1 ember kedveli
GYORS MÁLNABOR
0 komment 2 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2024 TVN.HU Kft.