Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Panna cotta, az olasz csodadesszert recept Kedvelt receptek
Fogás: desszert, Alkalom: vasárnapi ebéd, Elkészítési idő: 45 perc, Nehézségi szint: könnyű
Hozzávalók 4 főre
» Klasszikus panna cotta:
» 1 dl zsíros friss tej (minimum 3,5 %-os)
» 6 dl 30%-os habtejszín
» 4 lapnyi zselatin
» 10 dkg finomított fehér kristálycukor
» 1 rúd bourbon vanília
» Karamellöntet:
» 50 dkg cukor
» 10 dkg vaj
» 5 dl sűrített tej
» Eperöntet:
» 50 dkg eper
» méz, ízlés szerint
» Csokoládéöntet
» 20 dkg étcsokoládé
» 10 dkg vaj
» cukor ízlés szerint
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

A tejet és a tejszínt egy közepes, lehetőleg vastag aljú fazékba öntöm. A vaníliarudat óvatosan hosszában felmetszem, majd a benne rejtező magokat belekaparom a tejes tejszínbe. Magát a rudat is utána eresztem, és elkezdem főzni az elegyemet, nem túl nagy lángon. Hagyom, hogy felforrjon, majd leveszem a tűzről, beteszem a lapokat meg a cukrot, és folyamatos keveréssel hűtöm a sodót. Mikor már kellően langyos, akkor formába öntöm, és a formákat egy 5-6 órára a hűtőbe teszem.
Tálaláskor a késem élét végigfuttatom a tál fala és a puding széle mentén, majd hagyok neki időt, hogy szépen ráhuppanjon a tányérra.
Csokoládéöntet:
Egy fazékban vizet forralok, majd a fazékra egy fém üstöt helyezek. Ebbe beletöröm a csokoládét, hozzáadom a vajat. Várom, hogy felolvadjon, közben egy fakanállal elkeverem, cukrot adok hozzá. Amikor homogén krémmé válik a csokoládé, rögtön tálalom.
Eperöntet:
Az epret egy fazékba öntöm, botmixerrel kicsit igazítok rajta, majd egy kevés mézet adok hozzá, és alaposan felfőzöm. Folyamatosan kevergetem még vagy 5 percig, aztán jónak ítélem. Hagyom kicsit hűlni, és langyosan kínálom a panna cotta mellé.
A szirup egy kevés chilivel ízesíthető.

A panna cotta is ízesíthető különféle fűszerekkel, még izgalmasabb lesz.
Vastag aljú fazékba öntöm a hozzávalókat, és folyamatos kevergetés mellett, kis lángon felforralom, majd további negyed órát főzöm még úgy, hogy folyamatosan keverem. Langyos állapotában öntöm a panna cotta mellé. Az öntet egy kis fahéjjal ízesíthető.
Megjegyzés / tipp:

Mutatós, gyors, egyszerű és nagyon finom, minden idénygyümölcs jól illik hozzá.
Ha kis tálakba kerül a krém, akkor a hűtőben való dermedés után könnyedén kifordítható és tányéron szervírozható. Ebben ez esetben érdemes erdei gyümölcsökkel, házi dzsemmel vagy pirított, mézzel kevert mandulával köríteni. De nagyon jól harmonizál a tejkaramella szósszal vagy egy karakteresebb, adott esetben fűszeres csokoládéöntettel is.

Ebben a desszertben az a nagyszerű, hogy ha betartjuk a receptben leírtakat, szinte biztos, hogy egy remek, esztétikus édesség lesz az eredmény. Arról nem is beszélve, hogy mivel hűtést igényel, így előre is elkészíthető.

Kezdő háziasszonyoknak javaslom a kehelyben való tálalást, így azon sem kell aggódni, hogy a megdermedt krém rendesen és teljes egészében hajlandó-e elhagyni a tálkát, vagy esetleg több darabban zuhan a tányérunkra...
0 komment 4 ember kedveli lilagondolatok
2015.07.28 21:56
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
olasz csodadesszert, vaníliarudat óvatosan, benne rejtező, tejes tejszínbe, hűtőbe teszem, késem élét, puding széle, fazékban vizet, fakanállal elkeverem, fazékba öntöm, kevés mézet, panna cotta, kevés chilivel, hűtőben való, tejkaramella szósszal, receptben leírtakat, kehelyben való, megdermedt krém, háziasszonyoknak, Csokoládéöntet, Csokoládéöntet, karakteresebb, idénygyümölcs, gyümölcsökkel, Karamellöntet, végigfuttatom, kristálycukor, csodadesszert, szervírozható, vaníliarudat, Folyamatosan, tejkaramella, elkészíthető, kifordítható, folyamatosan, hozzávalókat, belekaparom, izgalmasabb, étcsokoládé, felolvadjon, desszertben, állapotában, tányérunkra, botmixerrel, Klasszikus panna cotta, zsíros friss minimum %-os, 30%-os habtejszín, lapnyi zselatin, bourbon vanília, Karamellöntet, cukor, vaj, sűrített tej, Eperöntet, eper, méz ízlés szerint, Csokoládéöntet, étcsokoládé, vaj, cukor ízlés szerint,
Káposztás pogácsa
0 komment 4 ember kedveli
Csirkecomb mustárban
0 komment 4 ember kedveli
Túrós csodalepényem !
2 komment 20 ember kedveli
Krumplilángos (az igazi)
1 komment 16 ember kedveli
Bakonyi sertésborda
0 komment 8 ember kedveli
Töltött kacsanyak...
0 komment 6 ember kedveli
Bodzaszörp...
1 komment 47 ember kedveli
ZEBRA Süti
0 komment 1 ember kedveli
Joghurt torta
0 komment 4 ember kedveli
Rakott padlizsán rizzsel
0 komment 3 ember kedveli
Cukkinis-sonkás spagetti...
0 komment 7 ember kedveli
Bakonyi sertésszelet
0 komment 18 ember kedveli
Zöldséges-sonkás aszpik
0 komment 5 ember kedveli
Rizlinges marhasült vincellérné módra
0 komment 1 ember kedveli
Fokhagymás gomba
0 komment 2 ember kedveli
Túrótorta tészta nélkül
1 komment 8 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2019 TVN.HU Kft.