Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Panna cotta, az olasz csodadesszert recept Kedvelt receptek
Fogás: desszert, Alkalom: vasárnapi ebéd, Elkészítési idő: 45 perc, Nehézségi szint: könnyű
Hozzávalók 4 főre
» Klasszikus panna cotta:
» 1 dl zsíros friss tej (minimum 3,5 %-os)
» 6 dl 30%-os habtejszín
» 4 lapnyi zselatin
» 10 dkg finomított fehér kristálycukor
» 1 rúd bourbon vanília
» Karamellöntet:
» 50 dkg cukor
» 10 dkg vaj
» 5 dl sűrített tej
» Eperöntet:
» 50 dkg eper
» méz, ízlés szerint
» Csokoládéöntet
» 20 dkg étcsokoládé
» 10 dkg vaj
» cukor ízlés szerint
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

A tejet és a tejszínt egy közepes, lehetőleg vastag aljú fazékba öntöm. A vaníliarudat óvatosan hosszában felmetszem, majd a benne rejtező magokat belekaparom a tejes tejszínbe. Magát a rudat is utána eresztem, és elkezdem főzni az elegyemet, nem túl nagy lángon. Hagyom, hogy felforrjon, majd leveszem a tűzről, beteszem a lapokat meg a cukrot, és folyamatos keveréssel hűtöm a sodót. Mikor már kellően langyos, akkor formába öntöm, és a formákat egy 5-6 órára a hűtőbe teszem.
Tálaláskor a késem élét végigfuttatom a tál fala és a puding széle mentén, majd hagyok neki időt, hogy szépen ráhuppanjon a tányérra.
Csokoládéöntet:
Egy fazékban vizet forralok, majd a fazékra egy fém üstöt helyezek. Ebbe beletöröm a csokoládét, hozzáadom a vajat. Várom, hogy felolvadjon, közben egy fakanállal elkeverem, cukrot adok hozzá. Amikor homogén krémmé válik a csokoládé, rögtön tálalom.
Eperöntet:
Az epret egy fazékba öntöm, botmixerrel kicsit igazítok rajta, majd egy kevés mézet adok hozzá, és alaposan felfőzöm. Folyamatosan kevergetem még vagy 5 percig, aztán jónak ítélem. Hagyom kicsit hűlni, és langyosan kínálom a panna cotta mellé.
A szirup egy kevés chilivel ízesíthető.

A panna cotta is ízesíthető különféle fűszerekkel, még izgalmasabb lesz.
Vastag aljú fazékba öntöm a hozzávalókat, és folyamatos kevergetés mellett, kis lángon felforralom, majd további negyed órát főzöm még úgy, hogy folyamatosan keverem. Langyos állapotában öntöm a panna cotta mellé. Az öntet egy kis fahéjjal ízesíthető.
Megjegyzés / tipp:

Mutatós, gyors, egyszerű és nagyon finom, minden idénygyümölcs jól illik hozzá.
Ha kis tálakba kerül a krém, akkor a hűtőben való dermedés után könnyedén kifordítható és tányéron szervírozható. Ebben ez esetben érdemes erdei gyümölcsökkel, házi dzsemmel vagy pirított, mézzel kevert mandulával köríteni. De nagyon jól harmonizál a tejkaramella szósszal vagy egy karakteresebb, adott esetben fűszeres csokoládéöntettel is.

Ebben a desszertben az a nagyszerű, hogy ha betartjuk a receptben leírtakat, szinte biztos, hogy egy remek, esztétikus édesség lesz az eredmény. Arról nem is beszélve, hogy mivel hűtést igényel, így előre is elkészíthető.

Kezdő háziasszonyoknak javaslom a kehelyben való tálalást, így azon sem kell aggódni, hogy a megdermedt krém rendesen és teljes egészében hajlandó-e elhagyni a tálkát, vagy esetleg több darabban zuhan a tányérunkra...
0 komment 4 ember kedveli lilagondolatok
2015.07.28 21:56
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
olasz csodadesszert, vaníliarudat óvatosan, benne rejtező, tejes tejszínbe, hűtőbe teszem, késem élét, puding széle, fazékban vizet, fakanállal elkeverem, fazékba öntöm, kevés mézet, panna cotta, kevés chilivel, hűtőben való, tejkaramella szósszal, receptben leírtakat, kehelyben való, megdermedt krém, háziasszonyoknak, Csokoládéöntet, Csokoládéöntet, karakteresebb, idénygyümölcs, gyümölcsökkel, Karamellöntet, végigfuttatom, kristálycukor, csodadesszert, szervírozható, vaníliarudat, Folyamatosan, tejkaramella, elkészíthető, kifordítható, folyamatosan, hozzávalókat, belekaparom, izgalmasabb, étcsokoládé, felolvadjon, desszertben, állapotában, tányérunkra, botmixerrel, Klasszikus panna cotta, zsíros friss minimum %-os, 30%-os habtejszín, lapnyi zselatin, bourbon vanília, Karamellöntet, cukor, vaj, sűrített tej, Eperöntet, eper, méz ízlés szerint, Csokoládéöntet, étcsokoládé, vaj, cukor ízlés szerint,
Kelbimbó leves vajas galuskával
0 komment 4 ember kedveli
Csípős-pikáns csirkeszárnyak.
0 komment 14 ember kedveli
Parajos túrókocka füstölt sonkával
0 komment 2 ember kedveli
Kávés csók
1 komment 2 ember kedveli
Kovászos házikenyér
1 komment 27 ember kedveli
Pásztorpite
0 komment 40 ember kedveli
Mustáros fokhagymás ínyenc raguleves
0 komment 10 ember kedveli
Almás sütőtök krémleves,pirított dióval
0 komment 1 ember kedveli
Holland almatorta
0 komment 4 ember kedveli
HARCSAFASÍRT
0 komment 2 ember kedveli
Sült harcsa szeletek
0 komment 5 ember kedveli
Rablóhús csirkemellből
0 komment 3 ember kedveli
Cukkinis-padlizsános tekercs...
0 komment 1 ember kedveli
Zöldséges-sajtos-tojásos mártogatós
0 komment 3 ember kedveli
Sárga, Zöld Csirkesaláta
0 komment 1 ember kedveli
Gyümölcsrizs...a gyerekek kedvence...
0 komment 10 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2018 TVN.HU Kft.